Kristin Asbjørnsen with Hanne Ørstavik

TAKE MY MOTHER HOME

En meditativ konsert der nyskrevne tekster av Hanne Ørstavik går i dialog med Kristin Asbjørnsens spiritualstolkninger.

Hanne Ørstavik – lesning
Kristin Asbjørnsen – vokal
med
Olav Torget – gitarer / Tord Gustavsen – piano

Kristin Asbjørnsen with Hanne Ørstavik

Maria bærer Jesus i kroppen sin. Hun føder ham, han vokser opp, hos henne. Maria står ved Jesu side når han korsfestes. Slavene, voksne og barn, sang ved siden av hverandre i dager av slit og ufrihet. Vi står alle ved siden av hverandre, og samtidig må vi hver for oss gå veien alene.

To ulike kunstnere og kunstuttrykk møtes og skaper et felles rom for lengsler og erkjennelser om det å bære og bli båret, det å være hos, det å holde og bli holdt, og å få komme hjem. Konserten vender seg mot det moderlige i oss alle, der vi ikke fastholder, men gir rom, for frigjøring og vekst, for endring og forvandling.

”Men det er ikke alltid så lett å komme dit. Komme hjem. Komme hjem i meg. Får jeg? Kan jeg? Er jeg bra nok? Er jeg velkommen?
Å ikke være ønsket, ikke være til å ville ha, når det stedet blir det eneste stedet i en selv. En kan jo ikke være hjemme da.

Varmt, lyttende og stillferdig leser Hanne Ørstavik egne tekster, vekselsvis med Kristins kraftfulle og nærværende spirituals tolkninger. Samarbeidet ble urfremført 13. April 2014 under Pasjonsukene i Stavanger Domkirke i samspill med gitarist Olav Torget. Samarbeidet ble  videreført som Adventskonsert i Majorstuen Kirke desember 2014, da i musikalsk samspill med pianist Tord Gustavsen.

Italy

Kristin Asbjørnsen è una delle voce più originali e lodate della scena musicale norvegese jazz, pop e worldmusic. È uscito da poco il suo ultimo album ”Traces of you”, accolto da una critica entusiasta. Hanne Ørstavik è una scrittrice norvegese tradotta in ventisette lingue e vincitrice di numerosi premi letterari. Il suo ultimo romanzo tradotto in italiano è ”Á Bordeaux c’è una grande piazza aperta”, Ponte alle Grazie, 2018. ”Pochi riescono a scrivere con tanta profondità del dolore di non essere amati” ha scritto di lei il giornale Dagbladet.

Le due artiste sono amiche da più di venticinque anni, e negli ultimi cinque anni hanno elaborato un nuovo concetto di concerto, dove Hanne legge brevi meditazioni in dialogo con la musica di Kristin. Adesso sperano di presentarlo in Italia.

Hanne Ørstavik om å samarbeide med Kristin Asbjørnsen:

Jeg har kjent Kristin Asbjørnsen i tjuefem år. Vi har fulgt hverandres kunstneriske utvikling og prosesser, og vi har fulgt hverandres liv. Et liv hvor vi først var døtre, siden har vi selv blitt mødre. Så det kjennes dypt meningsfullt å lage denne konserten sammen, en konsert som har fokus på det å stå, og gå, ved siden av, sånn mødre går ved siden av i livene våre. Sånn Maria bar Jesus fram, fødte ham og var ved Jesu side. Og Kristin synger dette åpent, sangen hennes åpner rett inn dit i meg, hvor dette skjer.

Kristin Asbjørnsen om å samarbeide med Hanne Ørstavik:

Å lese Hanne Ørstavik er for meg alltid en berørende og utvidende reise. Det hun skriver går så konkret i dialog med meg der jeg er, gjennom hennes presise, varme og lyttende språk. Og det er ekstra rikt å høre henne lese selv.
Hanne og jeg møttes samme høst som jeg arvet notematerialet til Ruth Reese, de sangene som danner det musikalske utgangspunktet også for denne konserten.  Afro-amerikanske spirituals er universelle livsuttrykk og vandringssanger som bærer det sammensatte og erfarte livet. Det er trøstesanger og kraftsanger.

Om Hanne Ørstavik

Født i 1969 i Finnmark. Høsten 2014 utgav Ørstavik romanen “På terrassen i mørket”, om hvilken Dagbladet skriver: “Få klarer å skrive så klokt som henne, om det å ikke bli elsket.” Hanne Ørstavik debuterte med romanen Hakk i 1994, og har utgitt til sammen tolv romaner og et lesestykke, i tillegg til boka Der alt er klart i samarbeid med Pierre Duba. Hanne Ørstavik har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sultprisen og P2-lytternes romanpris. I 2007 fikk hun Aschehougprisen for hele forfatterskapet, og bøkene hennes er oversatt til 18 språk. I 2010 ble Ørstavik valgt ut som Festspilldikter i Bergen.

I «Take my mother home» musiserer Kristin i duoformat med gitarist Olav Torget eller pianist Tord Gustavsen, to musikere Kristin har utviklet et tett kammerspill med, gjennom mange års musikalsk samarbeid.

Om Olav Torget

Olav er også med i Kristin Asbjørnsen Ensemble. Gitarspillet til Olav er i særklasse, hans uttrykk er blant annet utviklet gjennom mangeårige fordypning i sør- og vest-afrikansk musikktradisjoner. Olav er en flittig brukt gitarist i ulike pop/jazz/verdensmusikk sammenhenger og spiller fortiden også med Anita Skorgan, Diom de Kossa, Becaye Aw, Sjur Miljeteig og Geir Lysne. Han utgav sitt eget solo-album “Suburban Jive” (2007) til strålende omtaler og har også produsert en rekke album for ulike artister.

Om Tord Gustavsen

Tord har allerede en lang karriere i norsk jazzliv. Under eget navn står Tord Gustavsen med 7 trio- og ensembleutgivelser på det tyske plateselskapet ECM. Tord har I tillegg til Spellemannspris mottatt en rekke kritikerutmerkelser i USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Australia. Han har vært komponist, arrangør og musikalsk leder for ulike bestillingsverk og spesialprosjekter og han har jobbet med sangere som Mahsa Vahdat, Simin Tander, Solveig Slettahjell, Susanna Wallumrød, Silje Nergaard og Synne Sanden.

© 2018 - Kristin Asbjørnsen