Kristin Asbjørnsen with Hanne Ørstavik

TAKE MY MOTHER HOME

En meditativ konsert der nyskrevne tekster av Hanne Ørstavik går i dialog med Kristin Asbjørnsens spiritualstolkninger.

Hanne Ørstavik – lesning
Kristin Asbjørnsen – vokal
Olav Torget – gitarer

Kristin Asbjørnsen with Hanne Ørstavik

Maria bærer Jesus i kroppen sin. Hun føder ham, han vokser opp, hos henne. Maria står ved Jesu side når han korsfestes. Slavene, voksne og barn, sang ved siden av hverandre i dager av slit og ufrihet. Vi står alle ved siden av hverandre, og samtidig må vi hver for oss gå veien alene.

To ulike kunstnere og kunstuttrykk møtes i en undersøkelse av lengsler og erkjennelser om det å bære og bli båret, det å være hos, det å holde og bli holdt, og å få komme hjem. Konserten vender seg mot det moderlige i oss alle, der vi ikke fastholder, men gir rom, for frigjøring og vekst, for endring og forvandling.

”Men det er ikke alltid så lett å komme dit. Komme hjem. Komme hjem i meg. Får jeg? Kan jeg? Er jeg bra nok? Er jeg velkommen?

Å ikke være ønsket, ikke være til å ville ha, når det stedet blir det eneste stedet i en selv. En kan jo ikke være hjemme da. ”

Hanne Ørstavik leser egne tekster, vekselsvis med Kristins spirituals tolkninger i samspill med gitarist Olav Torget.

Samarbeidet ble urfremført under Pasjonsukene i Stavanger Domkirke i 2014, etterfulgt av bla fremføring under Bjørnsonfestivalen i 2016.

Hanne Ørstavik om å samarbeide med Kristin Asbjørnsen

Jeg har kjent Kristin Asbjørnsen i tjuefem år. Vi har fulgt hverandres kunstneriske utvikling og prosesser, og vi har fulgt hverandres liv. Et liv hvor vi først var døtre, siden har vi selv blitt mødre. Det kjennes dypt meningsfullt å lage denne konserten sammen, en konsert som har fokus på det å stå, og gå, ved siden av, sånn mødre går ved siden av i livene våre. Sånn Maria bar Jesus fram, fødte ham og var ved Jesu side. Og Kristin synger dette åpent, sangen hennes åpner rett inn dit i meg, hvor dette skjer.

Kristin Asbjørnsen om å samarbeide med Hanne Ørstavik

Å lese Hanne Ørstavik er for meg alltid en berørende og utvidende reise. Det hun skriver går så konkret i dialog med meg der jeg er, gjennom hennes presise, varme og lyttende språk. Og det er ekstra rikt å høre henne lese selv.
Hanne og jeg møttes samme høst som jeg arvet notematerialet til Ruth Reese, de sangene som danner det musikalske utgangspunktet også for denne konserten.  Afro-amerikanske spirituals er universelle livsuttrykk og vandringssanger som bærer det sammensatte og erfarte livet. Det er trøstesanger og kraftsanger.

Om Hanne Ørstavik

Født i 1969 i Finnmark. Høsten 2014 utgav Ørstavik romanen “På terrassen i mørket”, om hvilken Dagbladet skriver: “Få klarer å skrive så klokt som henne, om det å ikke bli elsket.” Siden har hun gitt ut romanen “Over fjellet” og essaysamlingen “Jeg drømte at alle bøkene mine sto i kjøkkenskap”. Høsten 2019, 25 år etter debuten I 1994, kommer hun med ny roman, “Roman. Milano”. Hanne Ørstavik har da utgitt fjorten romancer. Hanne Ørstavik har mottatt, blant annet Brageprisen, Sultprisen og P2-lytternes romanpris, og bøkene hennes er oversatt til 26 språk. I 2018 var romanen “Kjærlighet” finalist til National Book Award oversatt klasse i USA, i 2019 mottok romanen PEN-prisen i USA for oversatt litteratur.

Om Kristin Asbjørnsen

Kristin Asbjørnsen er sanger og låtskriver med 25 års internasjonal kunstnerisk virksomhet.
Hennes originale og kritikerroste stemmeuttrykk bærer i seg impulser fra vestafrikansk musikk, nordisk jazz og kontemplativ kirkemusikk. Hennes siste soloalbum “Traces Of You” 2018 høstet strålende mottagelse, tilsvarende ”I’ll Meet You In The Morning” 2013 som videreførte Kristins mangeårige arbeid med afroamerikanske spirituals. I tillegg til hennes ”The Night Shines Like the Day”2009  og “Wayfaring stranger-a spiritual songbook”  2006, fikk Kristin fikk internasjonalt gjennombrudd i 2006 med sitt soundtrack til Factotum (Bent Hamer/ Bukowski).  Kristin var aktiv i Krøyt, Dadafon og Kvitretten og har mottatt Spellemannspriser, Alarmpris, Edvardpris, Kanonpris (Beste Filmmusikk) og franske Mondomix-pris for sin musikk.

Kristin har med seg sin faste gitarist Olav Torget. De har utviklet et tett kammerspill gjennom mange års musikalsk samarbeid. Olav er også med i Kristin’s Traces Of You-trio og Kristin Asbjørnsen Ensemble. Gitarspillet til Olav er i særklasse, hans uttrykk er blant annet utviklet gjennom mangeårige fordypning i sør- og vest-afrikansk musikktradisjoner. Olav er en flittig brukt gitarist i ulike pop/jazz/verdensmusikk sammenhenger og spiller fortiden også med Anita Skorgan, Diom de Kossa, Becaye Aw, Sjur Miljeteig og Geir Lysne. Han utgav sitt eget solo-album “Suburban Jive” (2007) til strålende omtaler og har også produsert en rekke album for ulike artister.

Booking

Kjell Kalleklev v/Martin Kvam: martin@kalleklev.no / tlf 95749219

www.oktober.no/Forfattere/Norske/OErstavik-Hanne

 

© 2022 - Kristin Asbjørnsen